Karoline Trier

1 dej – 3 lækre brød

 

GRUNDDEJ

9 dl vand
15g gær
400g ølandshvedemel eller andet halvgroft mel
600g hvedemel
20 g salt

Opløs gæren i vandet. Tilsæt mel og rør på røremaskine først et par minutter ved lav hastighed, så 10 min ved fuld hastighed. Dejen skal samle sig og blive blank. Dejen skal være ret våd og klistret. Du kan lave en gluten test, for at være sikker på du har æltet længe nok. 

Hæld dejen i en skål gnedet med lidt olie, dæk med film og sæt den i køleskabet 12-24 timer. 

Vend dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord, uden at trykke luften ud af den. Skær den i tre lige store stykker og gå videre med de 3 opskrifter. Du kan også brugde dejen som den er til brød, boller mv.

FLADBRØD MED LØG OG URTER

1/3 af grunddejen
4 løg
1 bundt ramsløg, purløg, persille eller kørvel
5 stilke timian eller rosmarin
2 fed hvidløg
1 dl olivenolie
Flagesalt
Ekstra urter til pynt

Pil løgene skær dem igennem på den lange led – gennem top og bund. Kom dem på en bageplade med bagepapir og dryp med olivenolie og salt. Bag løgene ved 170 grader i 15 min.

Hak urterne og hvidløgene og bland med olien – stil til side. 

Kom 1/3 af grunddejen ud på en bageplade med bagepapir og dryp grundigt med olie på dejen. Flad brødet ud med hænderne – sørg for rigeligt olie, så dejen ikke klistrer fast til fingrene dejen skal være 2-3 cm tyk. 

Kom løgene på dejen og tryk dem lidt ned. Drys med salt og lad efterhæve 30 min. Tænd ovnen på max temperatur (250 grader) og kom brødet ind. Efter 10 min tages brødet ud og urteolien ældes over. Bag videre ca 5 min til brødet har taget fået godt med farve.

CHOKOLADEBOLLER
10 boller

 

1/3 af grunddejen
150g mørk chokolade

Form forsigtigt boller af dejen med meldryssede fingre. Fyld chokolade ind i dejen fra bunden og luk sammen. Sæt bollerne på en bageplade med lukningen ned ad. 

Bag ved 250 grader ca 10 min. Lad dem køle på en rist inden du spiser dem.

 

FLUTES MED OST OG SESAM
2 stk.

1/3 af grunddejen
100 g ost
Sesamfrø

Riv osten og stil til side. Drys bordet med en masse sesam, hæld dejen ud på bordet oven på sesam. Skær dejen over på midten med en kniv. Træk forsigtigt i dejen så den bliver lidt længere. Drys oversiden uden sesam med ost og sno flutene hurtigt et par gange inden de kommer direkte på en bageplade med bagepapir.

Bag ved 250 grader ca 12 minutter til de har taget godt med farve.