LØGTÆRTE
Dej
200 g hvedemel
130 g smør
½ tsk salt
4 spsk vand
Karamelliserede løg
700 g løg (du kan bruge hvilken som helst slags)
5 spsk olivenolie
5 spsk balsamico eddike
2 spsk honning
Fyld
200 g ost (fx. vesterhavsost, cheddar eller anden fast ost)
1,5 dl creme fraiche
4 æg
1/2 tsk salt
Salt og peber
Frisk timian (både til pynt og til fyld)
Kom hvedemel, smør og salt i en skål, og smulder smørret ud i melet. Det skal ligne revet ost.
Tilsæt koldt vand, og saml dejen til en klump. Den skal ikke æltes blot samles.
Rul tærtedejen ud til en cirkel på et meldrysset bord. Kom dejen i en tærte form ca 25 cm i diameter og skær kanterne af.
Lad tærten hvile 30 min køl inden den bages.
Prik i dejen med en gaffel og forbag den ca 12 min ved 170 grader.
Pil løgene. Skær dem over på midten, således at du kan se ringene i løgene. Kom olie på en pande og steg løgene med skærefladen nedad de første 5 minutter, vend løgene og steg videre ca 10 min ved middel varme. Dryp med eddike, honning og timian vend sammen med løgene og steg til vasken er fordampet.
Kom løgene i den bagte tærtedej og hæld fyldet over. Riv ekstra ost på toppen og bag tærten i 20-25 min ved 180 grader til tærten er gylden og fast i midten.
HELSTEGT LØG MED CHILI-MAYO
4 løg
2 æg
2 dl mælk
2 tsk fint salt
4 dl hvedemel
1 tsk røget paprika
1 tsk paprika
1 tsk oregano
1 tsk hvidløgspulver
1 L smagsneutral olie til friture
2 dl mayo (lav din egen eller køb en af god kvalitet)
1 dl cremefraiche
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk røgetpaprika
1/2 fed hvidløg
Skær toppen af løgene og pil skallen af. Lig løget på toppen som er skåret af. Skær rundt om bunden og ned mod toppen, så bunden holder sammen på løget. Du skal skære 12 gange så der bliver 12 både
Bland mel og krydderier og 1 tsk salt i en skål. I en anden skål blandes æg, mælk og 1 tsk salt. Vend først løget i melblandingen, så I æggeblandingen og så igen i melblandingen.
Steg løgene i en gryde med olien i – et ad gangen ved 160 grader i ca 10 min alt efter løgets størrelse. Vend løget undervejs. Lad det dryppe af på køkkenrulle. Server lunt med mayo til.
Hak hvidløget fint bland med mayo, cremefraiche, chili og røget paprika. Smag til.