Karoline Trier

Jul

ÆBLESKIVER MED KRYDDERKARAMEL

4 pigeoner
1 appelsin
250 g hvedemel
1 tsk natron
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme
1 tsk salt
1 spsk sukker
3 æggeblommer
4 dl kærnemælk
3 æggehvider

Skær æblerne i kvarte og skær fri for kernehus. Skær bådene i stykker á ca 2 cm.
Riv skallen af ½ citron i melet og tilsæt natron, kanel, kardemomme og salt.
Pisk æggeblommer, sukker og kærnemælk sammen i en anden skål, og rør melblandingen i lidt ad gangen.
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen med en dejskraber.
Varm en æbleskivepande op og kom lidt smør  i hver af fordybningerne.
Fyld hullerne halvt op med dej.
Når de begynder at stivne og hæve i kanterne kommes 1-2 stykker  æble i midten og æbleskiven vendes 1/2 omgang og fyldes med lidt mere dej inden den igen vendes helt og steges færdig et par minutter.

KARAMELSAUCE

350 g sukker
5 dl fløde
1 tsk nelliker
1 tsk fennikelfrø
Flagesalt

Kom fløde og krydderier i en gryde. Varm op til kogepunktet og sæt til side.
Smelt sukkeret til karamel i en gryde, gå ikke fra gryden undervejs – det kan hurtigt brænde på! Tilsæt fløden lidt ad gangen og rør rundt indtil det er blandet godt sammen. Sigt krydderierne fra. Tilsæt salt og lad den køle af i en glasskål i køleskabet indtil servering.