3 julede salter
Rosenkålssalat med citrusdressing
400 g rosenkål
2 pærer
2 citroner
2 appelsiner
1/4 løg
1/2 dl olivenolie
70 g nødder (valnødder, mandler eller hasselnødder)
Salt g peber
50 g parmesan
Evt. urter til pynt
Rist nødderne i ca 10 min ved 180 garder varmluft. Lad dem køle af og hak groft, stil til side.
Pil de yderste balde af rosenkålene. Snit resten fint på en mandolin eller med en skarp kniv. Del pærerne i kvarte og skær kernehuset ud. Skær de kvarte pærer i tynde skiver. Pil løget og skær i helt små tern.
Bland citronsaft, appelsinsaft, skal af 1 citron og af 1/2 appelsin, olivenolie, salt og peber i en skål. Smag dressigen til og kom den over kålen og pærerne.
Anret med nødder, parmesanflager og evt urter.
Stegt julesalat med blåost og croutoner
4 hoveder julesalat (endive)
100g blåost (fx kornblomst eller gorgonzola)
1 citron
50 g smør
1 bundt kørvel eller andre krydderurter
4 skiver lyst brød
Olivenolie
Salt
Flæk af salathovederne. Tag et par af de yderste blade af og læg dem til side til anretning. Steg de flækkede salthoveder på en varm pande med smør i et par minutter. Tag dem af varmen og kom på en tallerken. Dryp med citronsaft og salt og lad dem køle af.
Skær brødet i tern, kom på en bageplade med bagepapir og dryp med olie og salt. Bag det i ovnen med varmluft ca 5-7 min til de er gyldne og sprøde.
Anret på et fad med små stykker af blåost, friske salatbalde skåret i mindre stykker og sprøde croutoner. Pynt med kørvel.
Grønkålssalat med nøddedressing og figner
300 g grønkål
2 æbler
100 g tørrede figner
Salt
100 g hasselnødder (eller 2-3 spsk nøddesmør)
1 citron
200 g creme fraiche
1/2 hvidløg
Salt
Evt. ekstra nødder og æbler til pynt
Skær stokken og den midterste grove del af grønkålen fra og vask resterende grundigt. Hak grønkålen fint. Skær æblerne i tern.
Rist nødderne i ovnen i ca 10 min ved 180 grader varmluft. Lad dem køle af. Kom nødderne i blenderen og blend et par minutter til det bliver flydende. Kom det i en skål og rør sammen med citronsaft, hakket hvidløg, cremefraiche, salt og peber.
Bland dressingen med salaten og pynt med kvarte tørrede figner og evt ekstra nødder og æbler.