Karoline Trier

SELLERI I FLØDESAUCE MED KOMPOT, SVAMPE OG CITRON

6 portioner 

1 stor knoldselleri
3 løg
200 g svampe
1/2 L piskefløde
2 citroner
2-3 dl grøntsagsfond/boullion
Salt
2 skiver daggammelt lyst brød
Olivenolie
3 kviste frisk timian
1 tsk grov sennep
50 g smør

Grønt til pynt fx. dild, kørvel eller frisesalat

Skræl selleriknolden. Skær 2/3 af den i skiver á ca 2 cm. Stik skiverne ud med en rund udstikker på ca 10 cm i diameter, hvis du vil have et ekstra flot udseende, ellers kan du skære dem grove stykker. Stil til side.

Alle de afskårne kanter koges i saltet vand i ca 20 min. Blendes herefter med en klat smør og en klat sennep og smages til med salt. Stil til side en en kasserolle, så den holder sig varm.

Den resterende 1/3 af selleriknolden skæres helt tyndt på en mandolin og kommes på en bageplade med bagepapir og tørres i ca 1 time ved 110 gader til de er sprøde, de skal ikke tage farve.

Skær brødet i tern, dryp med olie og salt og kom dem i ovnen ved 200 grader til de er gyldne og sprøde. Rens svampene, skær dem i kvarte og steg dem af på en varm pande med olie. Sæt til side. 

Pil løgene, skær dem i kvarte og steg dem af i olie, så de tager farve på begge skæreflader. Hæld fonden og saft fra citronerne over og lad det koge er par minutter. Stil det til side.

Kom olie på en pande med højekanter eller en sauterpande. Steg selleristykkerne af på begge sider ved høj varme. Kom fløden, løgene med fond og timian på panden og lad det koge uden låg ca. 5 min.

Kom 2/3 af svampene i og lad det simre et par minutter mere. Tilsæt til sidst revet skal af 1/2 citron.

Server sellerien i en dybtallerken, kom en klat kompot på toppen, pynt med stegte svampe, løg, brød croutoner, tørret selleri og urter/salat. Hæld saucen ved.

Brug retten som den er med en grøn salat til eller som tilbehør til segt kød eller fisk.