Vintermad
SVAMPE BOURGUIGNON
1 kg svampe
200 g gulerødder
3 skalotteløg
2 fed hvidløg
3 dl rødvin
5 dl bouillon
3 spsk tomatpuré
3 laurbærblade
5 kviste timian
1 kvist rosmarin
1 spsk maizena
100 g smør
Salt og peber
Rodfrugtmos
1 kg kartofler
500 g knoldselleri pastinakker, i mindre tern
100 g smør
1 dl piskefløde
Salt
Rens svampene og hak dem groft. Hak hvidløget fint. Skræl løgene og halver dem. Skræl gulerødderne og skær dem i tykke skiver.
Steg svampene grundigt af på en tør pande. Tilsæt smør, løg og hvidløg og steg igen.
Tilsæt gulerødder og tomatpuré og steg kort.
Tilsæt rødvin og lad det koge lidt ind. Tilsæt krydderier og boullion og lad det koge uden låg i ca 20 min.
Rør Maizena ud i en lille smule vand og rør det i saucen og lad det tykne.
Smag saucen til.
Skræl kartofler og selleri og skær i grove tern. Kog det 15-20 min og hæld vandet fra. Mas til en grov mos med smør, fløde og salt. Smag til.
Dampede porrer med hasselnødde-vinaigrette
4 porrer
70 g hasselnødder
3 spsk kapers
1 spsk sennep
Et lille bundt persille
3 spsk citron
Skal af 1/2 citron
1 tsk honning
2 spsk olivenolie
Salt og peber
Urter til pynt
Rens porrerne. skær den i stykker á cirka 5 cm. Kom et par cm vand i en gryde. Salt vandet og bring det i kog. Damp porrerne i ca 7 min til de er møre.
Rist nødderne i ovnen i ca 10 med ved 180 grader.
Hak nødder, persille, kapers og bland med de øvrige ingredienser. Smag til.
Kom de lune porrer på en tallerken og hæld vinaigrette over og pynt med urter.